Bæredygtighed

Den bæredygtige proces
Min datter Karoline Klarbæk valgte i sin årsopgave på Rudolf Steiner Skolen i Århus i 2017-18, at arbejde med simpelt bæredygtigt design og igennem opgaven sætte sig ind i bæredygtighed i forhold til et produkt og en produktion.
Som hendes mor, har jeg med mit garn brand siden begyndelsen, for fire år siden, arbejdet på at skabe et bæredygtigt koncept.
Ud af opgaven og det fælles arbejde med at virkeliggøre Karolines projekt, kom et garn lavet af genbrugte plastikflasker. Det har ført til meget samarbejde om bæredygtighed og indsigt i vigtigheden af, at få alle de små detaljer gennemarbejdet så alle produkter og processer kan efterlade så få spor for eftertiden som muligt.

Bæredygtighed er en kontinuerlig proces, så der vil hele tiden ske opdateringer herinde, for at informere om de nyeste tiltag.
Hvad der er godt nu, kan måske blive endnu bedre i fremtiden.

Vores bomuldsgarner er af økologisk bomuld, uldgarnerne er henholdsvis økologisk uld og GOTS certificeret uld, og vores eneste syntetiske garn er lavet af brugte plastikflasker. Her er alt Oeko-teks standard 100 indfarvet. Plastikgarnet indeholder kun genanvendte PET-Polyester flasker fra genbrugsstationer i Indien og Oeko-teks godkendt farve.

En mulig afvikling af produkter er af største vigtighed
Da vi også ser på afviklingen af et produkt, mens vi udvikler det, er alle garner og processer hos Karen Klarbæk, gennemarbejdede med hensyn til recycling og alt er derfor lavet af ”monomaterialer”, hvilket vil sige kun ét materiale pr. produkt, så varen kan affaldssorteres efter endt levetid og genanvendes som materiale, i stedet for at blive til affald. Det er dét der bliver vigtigt i fremtiden for vores miljø, så alt ender med cirkulære processer, vi mindsker affald og laver zero waste.

Hos producenten i Indien bliver produktionsvandet genbrugt mange gange, og renset mellem hver proces. Lige nu arbejder vi på at få vores økologiske bomuldsgarn farvet helt uden brug af vand. Teknologien er klar, mens der skal testes, inden vi kan gå i gang, for laver vi ubrugelige produkter, er det værre for miljøet end at bruge vand.
Oeko-teks indfarvningen betyder, at der ikke er brugt skadelige kemikalier til farvningen og derfor heller ikke er farlige kemirester i vandet eller produktet efterfølgende.
Til sidst, når det er endt som ”gråt vand”, bruges det til sanitære forhold.

Information til forhandlere og slutbruger
Af hensyn til miljøet opfordrer vi til at man vasker så lidt som muligt. Plastikfiberen suger ikke vand til sig, så det kan i stedet tørres af eller skylles under vandhanen. Garnet kan vaskes ved op til 60 grader, men af miljøhensyn anbefales det, at der vaskes ved 30 grader. Bomuld tåler op til 90 grader, men med de vaskemidler der er i dag, er det langt fra nødvendigt at vaske så varmt.
Plastikgarnet er velegnet til at hækle computer covers, net, tasker, kurve, julepynt, gulvmåtter og lignende, men anbefales ikke til åndbar beklædning. Der går 2-3 plastflasker til et nøgle garn.

Transporten fra Indien foregår med containerskib, sammen med flere hundrede andre containere, frem for med lastbil fra et sted i Europa.
Råmaterialer som bomuld eller genbrugsplastikflasker kommer fra områder i eller omkring Indien. Fragtskibe derfra, direkte til Danmark, bruger langt mindre CO2 end kørsel på lastbil fra et produktionssted i Europa til Danmark. Det er bl.a. derfor Indien er vores foretrukne produktionsland lige nu.

Plastikflaskerne knuses og bliver ved højtryk, til lange farveløse fibre. Fibrene kæmmes, så alle krusninger forsvinder og alle fibre ligger parallelt. Denne kæmningsproces, kaldet kamgarnsmetoden, bruges normalt til uld, men metoden fungerer også fint med plastikfibre. Derefter farves det.

Genbrug i virksomheden generelt
Hos Karen Klarbæk bliver alle varer til forhandlerene, sendt i kasser der allerede er brugt. Dvs. at alle importkasser fra varerne genbruges, og til webshopordrer pakkes der i kasser fra en lokal skobutik, så også disse bliver brugt en gang mere, inden de ender hos forbrugeren.
Vi prøver at formindske ressourceforbruget alle de steder vi kan. Derfor prøver vi også at finde leveringsruter til forhandlerne når vi selv, venner eller bekendte skal på tur, så sendes der besked til forhandlere på ruten, og kommer der en ordre, kommer den med i bilen. Der er ligefrem nogle forhandlere der ALDRIG endnu har betalt fragt. Der er altid blevet leveret.

For os, har det været vigtigt at tage ansvar for produktionen. Men da produktionen kun er en lille del af et produkts levetid, har vi også sat stor fokus på at inspirere andre til at tænke på miljøet når de handler, og i deres hverdag. Det gør vi via foredrag og hæklearrangementer.

Da vi på samme tid, er en virksomhed der handler med butikker og slutbrugere, har vi mulighed for både at tænke langsigtet, når der købes ind til vores mere end 80 forhandler, og at dele det vi har erfaret med butikskunder, og vejlede folk i, hvordan man kan undgå at vaske så meget, hækle genbrugelige net frem for at bruge plastikposer.
Desuden fortæller vi også om bæredygtige tiltag direkte til kunderne via Instagram, blog og Facebook.

Der udvikles hele tiden nye teknologier, som hver især kan mindske aftrykket på vores miljø, så arbejdet med bæredygtighed fortsætter og det samme gør samarbejdet mellem mor og datter.

Information, dokumentation m.m.
For mere information kontakt: kontakt@karenklarbaek.dk


Bæredygtige hilsner

Karoline & Karen Klarbæk